Energie besparen

Buisisolatie aanbrengen

Buisisolatie aanbrengen 1
Geschreven door Koen Duindam

Buisisolatie is voor een tiny house misschien niet heel interessant. Maar in elk standaard huis zitten vele meters verwarmingsbuizen. Er straalt heel wat warmte uit al die buizen. Je kunt makkelijk energie besparen door die buizen te isoleren.

Hoe werkt buisisolatie?

Isolatie voor buizen wordt gemaakt van polyethyleenschuim. Het schuim is zelfklevend. Zo krijg je een goede, dichte isolatielaag rond de buis

Kunststof, koperen en stalen buizen kunnen met buisisolatie geïsoleerd worden. Bijna alle soorten buizen kunnen met buisisolatie geïsoleerd worden, want het is verkrijgbaar in verschillende diameters.

Hoeveel bespaart buisisolatie?

In vele studies is bewezen dat het isoleren van leidingen warmteverlies van het huis voorkomt. Je brengt de isolatie maar een keer aan en je hebt er altijd profijt van.

In een gemiddelde woning kunnen gemakkelijk tien tot twintig meter geïsoleerd worden. Een besparing van € 50 per jaar is zo te realiseren.

Hoe dik moet buisisolatie zijn?

Er zijn verschillende diktes tussen 9 en 35 millimeter te koop. Isolatie met een dikkere laag bespaart meer energie. Hoge temperaturen zijn geen probleem voor de isolatie. Temperaturen tot 90 °C kan het materiaal goed aan. Vlamvertragende isolatie is bij veel merken verkrijgbaar.

Waar moet je verwarmingsbuizen isoleren?

Het is niet nodig alle verwarmingsbuizen te isoleren! Een koudere kamer zorgt ervoor dat de buis meer warmte verliest. Het is dus alleen nodig verwarmingsbuizen te isoleren in kamers die niet verwarmd worden.

Zoals de zolder, bergruimten, kruipruimten, en garages die onverwarmd zijn. De warmte die daar vrijkomt, heeft geen nut. De isolatie van centrale verwarmingsbuizen voorkomt ook dat ze bevriezen. De diameter van de buizen kan variëren van 15 tot 35 mm. Voordat je buisisolatie koopt, meet je die eerst op.

Soorten buisisolatie

Buisisolatie is er in verschillende soorten. Een standaard soort isolatie vind je in de bouwmarkt. Er zijn online veel verschillende merken verkrijgbaar, die vaak van betere kwaliteit zijn.

Hoewel het merk van de buisisolatie niet veel uitmaakt, is het wel belangrijk om schuimrubberen buisisolatie te combineren met aluminium isolatiefolie. Door dit aan de isolatie van schuimbuizen toe te voegen bespaar je nog meer geld.

Er is misschien iets minder besparing met dunnere isolatie, maar het is een stuk goedkoper. Je kunt er nog steeds tientallen euro’s per jaar mee besparen.

Bevestig isolatie op buizen met buisisolatietape. Het is warmte isolerend omdat het een sterke kleeflaag heeft. Het voorkomt onnodig warmteverlies en verlaagt de verwarmingskosten. Ook naden en voegen kunnen met pijp isolatie tape afgedicht worden.

Zelfklevende buisisolatie

Zelfklevende buisisolatie is gemakkelijker te gebruiken dan gewone buisisolatie. Er zit een zelfklevende rand aan deze voorgesneden plaat. Je kunt de isolatie op deze manier snel en gemakkelijk afdichten

Buisisolatie bocht maken

Bij het isoleren van verwarmingsbuizen kom je ongetwijfeld lastige vormen tegen, zoals bochten. Zoek je een manier om het jezelf nog gemakkelijker te maken? Je kunt deze vormen dan kant-en-klaar kopen.

Hoe moet je buisisolatie plaatsen?

Het plaatsen van buisisolatie is een eenvoudige taak. Volg de onderstaande stappen:

  1. Ga na waar buisisolatie nodig is. Het is niet nodig om het in elke kamer aan te brengen.

    Vooral in koude ruimtes kun je het meeste verschil maken. Denk aan de zolder, bergruimten, kruipruimten, en garages die onverwarmd zijn

  2. Zorg dat je de juiste hoeveelheid hebt

    Een beetje overmeten is beter dan een beetje ondermeten. Zorg dat je leidingen met het juiste materiaal en de juiste dikte geïsoleerd zijn.

    Ken je de diameter van je buis niet? Met een schuifmaat kun je de diameter van de buis meten. Heb je dit gereedschap niet? Met een meetlint, koord, of iets dergelijks kun je de omtrek van de buis meten. Deel daarna de gemeten waarde door 3,14. Dit geeft je de diameter van de buis.

  3. Wikkel het isolatiemateriaal om je buizen

    Buig de buisisolatie een beetje uit elkaar en plaats deze met de opening over de verwarmingsbuizen.

  4. Maak zelf hoekvormen en plak ze goed vast met isolatietape.

    Gebruik bij het snijden van buisisolatie altijd een verstekbak. Met behulp van dit gereedschap kun je hoeken van 90°, 45° en 30° precies afsnijden. Gebruik bovendien een mes dat geschikt is voor isolatiemateriaal. Vanuit de lengtespleet kan de buisisolatie over de buis geschoven worden.

  5. Verberg de verwarmingbuizen indien gewenst

    Een koof kan zichtbare verwarmingsbuizen in een woonkamer verbergen. Koofjes zijn U-vormige constructies waarachter leidingen lopen. Het is mogelijk om de koof af te werken met dezelfde wandbekleding als de muur. Hierdoor zal de koof minder opvallen.

Waar kun je buisisolatie kopen?

Je kunt buisisolatie kopen in de volgende winkels en webwinkels: In de bouwmarkt;
Bol.com;

Kun je buisisolatie verven?

Je kan buisisolatie buizen schilderen, op de voorwaarde dat je het juiste type verf gebruikt. Warmte isolerende muurverf is zeer geschikt voor deze klus, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen. De verf heeft een effen witte kleur, maar de meeste bouwmarkten kunnen hem in een andere kleur verven.

Voordat je de buisisolatie schildert, kun je overwegen het oppervlak te schuren. Schuimisolatie is poreus en bevat kleine oneffenheden en groeven op het oppervlak, waardoor een ongelijkmatig afgewerkt uiterlijk ontstaat. Door het schuim te schuren met schuurpapier met een fijne korrel krijgt u een gladder oppervlak om te schilderen.

Als je het schuim schuurt, draag dan een stofmasker dat je mond en neus bedekt. Het masker vermindert de kans dat je schuimdeeltjes inademt.

Andere manieren om verwarmingsbuizen te decoreren

Een verwarmingsbuis kan ook met een koof bedekt worden. Daardoor hoef je geen leidingen te verleggen of aan de muren te werken. Met MDF of gipsplaat kun je een koof naar keuze maken en die over de verwarmingsbuizen plaatsen. Werk de koof af in je eigen stijl, zoals schilderen, betegelen, of behangen. De koof is nu zichtbaar, maar je kunt hem beter afwerken dan de buizen. Als gevolg van deze methode verlies je wat ruimte.

Op deze pagina vind je nog wat andere creatieve ideeën om je verwarmingsbuizen weg te werken!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!