Tiny house bouwen

Tiny House bouwen op eigen grond: mag dat?

Tiny house die gebouwd wordt op eigen grond
Geschreven door Koen Duindam

Dit is een vraag waar heel wat technische regeltjes bij komen kijken. In het kort: dat mag! Er komt natuurlijk wel een ‘maar’ bij kijken. Zo hangt het er sterk van af of je het Tiny House als je vaste woning wil registreren of niet, en of er dus al iets staat op de grond of niet.

Lege grond

Als je grond aankoopt wil dat niet meteen zeggen dat het is toegestaan om er iets op te bouwen. Zo zijn er bepaalde stukken grond die bedoelt zijn als bouwgrond, maar andere waarop dit dan weer niet mag. Bovendien komen er nog wat voorwaarden bij kijken die verplicht zijn bij de bouw van een huis als dit je vaste adres wordt.

Zo is er een minimumgrootte waaraan het huisje moet voldoen, en je moet een omgevingsvergunning hebben die toestaat dat jij een woning bouwt op jouw grond. Het voordeel aan een stuk grond of een bouwkavel kopen is dat je makkelijk van je tiny house gewoon je adres kan maken aangezien de grond gewoon van jou is.

Om aan de minimumgrootte te voldoen en andere bouweisen (die trouwens verschillen van provincie tot provincie, bekijk hiervoor best je plaatselijk bouwbesluit), zul je waarschijnlijk je ontwerp moeten voorstellen aan de gemeente. Buiten omvang zijn er namelijk ook specifieke welstandseisen en moet het huis inpassen in de wijk qua uiterlijk. De meeste bouwpakketten en kant-en-klare tiny houses voldoen aan de omvangseisen, maar ook dit ga je best nog eens zelf na. Het ontwerp langs de buitenkant zou je dan nog eventueel kunnen aanpassen zodat het huisje past in de wijk.

Op zich is het bouwen van een tiny house op eigen grond niet ingewikkelder dan het bouwen van een huis van normaal formaat op eigen grond. Naarmate dat er meer en meer tiny houses gebouwd worden, zullen de regels hierrond ook veel duidelijker worden.Dit lijkt dus allemaal zeer ingewikkeld maar het is zeker mogelijk, zeker op plekken waar er al enkele straatjes of gemeenschappen zijn met tiny houses zoals bijvoorbeeld in Almere en Hardegarijp.

Bebouwde grond

Als je een tiny house wil bouwen op grond waar al iets anders op staat, wordt het iets ingewikkelder. In je tuin mag je bijvoorbeeld een tuinhuis zetten zonder vergunning, maar hier staan ook limieten op qua omvang waarna het niet meer als tuinhuis wordt beschouwd (die opnieuw verschillen van gemeente tot gemeente). Natuurlijk is een tuinhuis geen volwaardige woning.

Lees ook: Mag je een tiny house in je tuin plaatsen?

Een verplaatsbaar huisje zou je sowieso kunnen zetten en bouwen op jouw grond, maar er is geen duidelijke consensus over of dit nu in heel Nederland dan ook kan dienen als jouw voltijdse woning en officiële adres of niet. Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes ‘kampeermiddelen’ voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen.

Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres. Het andere huis dat op je grond staat zou dan namelijk dienen als het primaire adres.

Wat je dan wel mag doen, is het huisje verhuren. Het zou dus perfect als airbnb kunnen dienen. Afhankelijk van wat je doel is voor je tiny house, zul je dus aan verschillende eisen moeten voldoen.

Conclusie:

Een tiny house bouwen op eigen grond is zeker een goede optie en wordt ook door veel mensen gedaan. Jammer genoeg is er nog geen beslissing gemaakt op nationaal niveau, dus is het soms wel wat gedoe met de gemeente en heen en weer overleg om tot een overeenkomst te komen.

Toch ontstaan er langzaamaan tiny house community’s in Nederland waar het steeds makkelijker wordt om een tiny house te laten bouwen. Omdat het bouwen van een tiny house nog een beetje als een uitzondering wordt gezien, is het ook nog een avontuur en vraagt het heel wat zelfstandigheid. Natuurlijk voelt het dan ook nog fijner als je uiteindelijk je huisje ziet staan op jouw grond.  

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

3 Reacties

 • Goedemiddag,

  Misschien kun jij mij hierbij helpen:

  Ik wil graag een Tinyhouse aanschaffen als starterswoning en deze vast op de grond bij mijn ouders zetten.

  Voor de financiering wil ik graag een hypotheek afsluiten echter kan dit volgens mij niet als het huisje niet op eigen grond komt te staan (maar dus grond van mijn ouders).

  Zijn hier eventueel andere oplossingen voor oid.? Ik loop hier zelf op vast in ieder geval, maar ik hoor het graag!

  Ik ben hier namelijk erg enthousiast over.

  Groeten Mike

  • Hi Mike,

   Heb je hier inmiddels een antwoord op gevonden? Wij hebben inderdaad ook het idee om een tiny house te bouwen op grond van onze (schoon)ouders. Ben benieuwd of jij hierin inmiddels wijzer bent geworden:)

 • Beste Koen,

  Ik ben bezig met een kavel waar eventueel 5 Tiny House kunnen worden geplaatst.
  De gemeente heeft mijn aanvraag binnen en is in behandeling.
  Graag zou ik willen weten wat het kost om net zo’n Tiny House dat jullie verhuren voor 2 en voor 4 personen.
  Ik hoor graag van U.

  Met vriendelijke groet,
  Ingrid

Plaats een leuke reactie!