Tiny house bouwen

Kun je een Blokhut ombouwen tot Tiny House?

Kun je een Blokhut ombouwen tot Tiny House? 1
Geschreven door Koen Duindam

Een blokhut is bijna even groot als een Tiny House.

Het is logisch dat mensen geïnspireerd raken om een blokhut om te bouwen tot een tiny house of woonruimte. En nu helemaal met de woningnood is het ombouwen van een blokhut tot een tiny house populairder geworden.

Kun je een Blokhut ombouwen tot Tiny House? 2

Kan je blokhut een ombouwen tot een Tiny Home? Een blokhut is een heel betaalbaar alternatief voor het bouwen van een tiny house. Maar wat tiny houses uniek maken is de focus op duurzaamheid. Alles in een tiny house is gericht op het efficient omgaan met ruimte en energie. Tiny houses zijn daarom ook vaak op maat gemaakt voor de bewoner zodat de woonwensen naadloos aansluiten op de woning.

Voordelen en nadelen van het ombouwen van je blokhut tot een Tiny House

De meeste blokhutten in de achtertuin worden gebruikt om tuingereedschap en andere tuinspullen in op te bergen. Maar de laatste jaren besluiten veel huiseigenaren hun blokhut om te bouwen tot een kunstatelier, een gymzaal, een speelhuisje, een schuur of zelfs een kantoor – maar zelden tot een slaapruimte. De meeste huiseigenaren willen geen moeite doen om hun blokhut op elektriciteit of sanitair aan te sluiten, laat staan toestellen te installeren en de ruimte bewoonbaar te maken

De Tiny House Beweging heeft laten zien dat piepkleine kamers mooi kunnen zijn kan kan mooi en leefbaar zijn als je creatief en onconventioneel denkt. Een tijdelijke blokhut kan ook een goede oplossing zijn voor je een echt huis krijgt, vooral als je nog aan het sparen bent voor een echt huis.

Toch moet je de voor- en nadelen van een tiny blokhut afwegen voor je in zo’n project investeert.

VoordelenNadelen
Kleine blokhutten kunnen heel betaalbaar zijn
Tuinhuisjes behoren tot de goedkoopste opties voor een tiny house, zelfs als je een geprefabriceerd casco koopt. Professionele blokhut verkopers betalen groothandelsprijzen voor materialen, dus je kunt tussen €1000 en €6000 betalen, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de bouw.
Als je je blokhut zelf ombouwt tot tiny house is het nog goedkoper omdat je de volledige controle hebt over de gebruikte materialen en niet veel hoeft te betalen voor extra werk

Je hebt misschien niet veel mogelijkheden om je aan te passen
Omdat de totale structuur al gebouwd is, kun je je blokhut misschien niet precies omtoveren tot je droomhuis. Misschien moet je compromissen sluiten over de plattegrond of indeling. Je hebt echter nog steeds volledige zeggenschap over het ontwerp en de kleuren die je wilt, zodat je blokhut nog steeds aan je smaak kan voldoen
Een klein blokhut bouwen is veel sneller klaar.
Als een blokhut op zijn plaats staat, is de totale structuur van je Tiny House al klaar, dus het duurt niet zo lang als wanneer je een Tiny House helemaal opnieuw zou bouwen. Het is veel gemakkelijker en sneller om een blokhut bewoonbaar te maken, zelfs als je niet veel handigheid of tijd hebt
Er kunnen wettelijke beperkingen zijn op het bouwen van een tiny shed
Een probleem met het verbouwen van je blokhut is dat niet elke staat kleine bouwsels toestaat als woonhuis. Afhankelijk van waar je in Nederland woont, variëren de bouwvoorschriften en plaatselijke verordeningen, dus je zult bij je plaatselijke vergunningverlenende instantie moeten informeren. Het goede is dat Tiny Houses meestal aan bouwvoorschriften voldoen omdat ze volgens bepaalde normen gebouwd zijn

5 stappen voor het ombouwen van een Blokhut tot Tiny House

Kun je een Blokhut ombouwen tot Tiny House? 3

Er zijn veel verschillende manieren om een blokhut om te bouwen tot een Tiny House: Je kunt een kant-en-klaar bouwpakket kopen, een geprefabriceerde blokhut bestellen bij een professionele bouwer of de blokhut zelf met eigen materialen bouwen

De meest kosteneffectieve optie is om het zelf te doen. Niet alleen heb je volledige controle over de materialen en de kwaliteit van de bouw, maar je kunt ook meubilair of andere ontwerpen toevoegen om aan je bijzondere behoeften te voldoen

Natuurlijk moet je veel moeite doen en nadenken om van een blokhut een bewoonbare ruimte te maken. Als je klaar bent om aan de slag te gaan, zijn hier de basisstappen om deze veranderingen te realiseren.

1) Meet de blokhut op

Je hebt de juiste afmetingen van je bestaande blokhut nodig om de juiste vierkante oppervlakte te krijgen, zodat je een overzicht kunt maken van de voorwerpen en meubels die je er in wilt zetten. Bedenk hoe je de slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer wilt inrichten en maak verschillende schetsen op basis van je ideeën. Je kunt zelfs een kleine veranda in je ontwerp opnemen.

Het is het beste als het interieur helemaal open is, behalve de badkamer, zodat je niet te veel ruimte en energie verspilt aan het bouwen van muren of schotten. Voordat je begint te bouwen, moet je de blokhut van binnen en van buiten schoonmaken.

2) Voer de nodige reparaties uit

Omdat je blokhut misschien al jaren niet meer gebruikt of goed onderhouden wordt, moet je de ruimte controleren om te zien wat er gerepareerd moet worden. Zorg ervoor dat de vloer geen vochtproblemen of losse grond heeft voor je het dak en de fundering repareert.

Gebruik waterdicht makend materiaal en gootstukken, of voorzie je dak van triplex en dakshingles als dat nodig is. Repareer alle scheuren en lekken om je tiny house te beschermen tegen insecten, knaagdieren, stof, tocht en andere problemen.

3) Leg nutsvoorzieningen aan en breng isolatie aan

Sluit je water- en elektriciteitsleidingen aan als dat nodig is. Als je dit niet zelf kunt doen, is het beter om professionals in te schakelen. Ook al betaal je uiteindelijk meer, je zult meer zekerheid hebben bij het werken aan het huis.

Het is belangrijk dat je de nutsvoorzieningen legt voor je de muren isoleert en omlijst. Als dit gedaan is, moet je ramen met dubbel glas en vliegengaas installeren en de muren met hoogglans verf verven. Lichte kleuren zoals wit en pastels weerkaatsen het licht en doen het tiny house van binnen ruimer lijken. Vergeet niet om alle deuren en ramen te voorzien van beits.

4) Voeg de “kamers” toe

Met een open plattegrond is het veel gemakkelijker om de verschillende ruimtes van je tiny blokhut in te richten. Bouw een badkamer in een aparte ruimte en voeg een keukentje toe aan de kleinste kant van de blokhut langs één wand. Als alles klaar is, voeg je het aanrecht, de gootsteen, de open schappen en de kastjes toe.

5) Versier het interieur

Kies vloerbedekking die geen vocht vasthoudt, zoals hardhout of tegels. Vermijd het leggen van tapijten als de kamer aan vocht is blootgesteld. Maak je tiny house zo minimalistisch mogelijk door veelzijdige en multifunctionele meubels te kiezen. Kies voor een dagbed of slaapbank in plaats van een apart bed en bank

Kies wandlampen in plaats van tafel- of vloerlampen voor verlichting om extra ruimte te besparen. Bouw bergruimte in in de vorm van toonbanken, kasten, planken, haken, bakken en dozen. Decoreer met planten, sieraden en benodigdheden om je kamer de finishing touch te geven. Nu ben je klaar om je verbouwde blokhut in te trekken

Leef je Tiny House dromen uit

Je hoeft niet veel geld uit te geven om een tiny house te bouwen. Met een beetje fantasie kun je een bestaand gebouw gemakkelijk ombouwen tot een Tiny House. Een verbouwde blokhut is misschien maar een tijdelijke woning, maar met de juiste planning en constructie kun je er het beste van maken.

Misschien vind je dit ook interessant: Zeecontainer als tuinhuis of deze: Mag je een tiny house in je achtertuin plaatsen?

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!