Zonne-energie

Beste zonnepanelen merken 2024: De ultieme gids

Beste zonnepanelen merken 2024: De ultieme gids 1
Geschreven door Koen Duindam

Op zoek naar de beste zonnepanelen merken van 2024? Goed nieuws! Je bent hier aan het juiste adres.

In deze gids ontdek je welke merken de hoogste kwaliteit, beste rendement en langste levensduur bieden. Zo maak jij de slimste keuze voor jouw portemonnee én het milieu. Lees snel verder en zet de eerste stap naar een zonnige toekomst!

Top 10 beste zonnepanelen merken 2024

Laten we eens kijken naar de top 10 zonnepanelen merken van 2024. Deze lijst is samengesteld op basis van prestaties, betrouwbaarheid, innovatie en klantbeoordelingen.

We zullen elk merk in detail bespreken, zodat je een goed beeld krijgt van wat ze te bieden hebben.

1. SunPower

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐⭐Marktleidende efficiëntie tot 22,8%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐Bijzonder robuust en duurzaam ontwerp
Garantie⭐⭐⭐⭐⭐25 jaar product- én prestatiegarantie
Prijs⭐⭐⭐Premium prijssegment

SunPower heeft zich gevestigd als de leider in de zonne-energie industrie, met een reputatie die is opgebouwd rond innovaties en prestaties.

SunPower is vooral trots op hun eigen Maxeon-techniek. Dit is een bijzondere manier om zonnepanelen te maken die veel beter zijn dan andere.

De Maxeon-zonnecellen van SunPower onderscheiden zich door hun unieke koperen basis, in tegenstelling tot de traditionele metalen pasta’s die door de meeste concurrenten worden gebruikt. Deze koperen onderlaag biedt niet alleen superieure elektrische geleiding, maar zorgt ook voor een ongekende duurzaamheid.

SunPower-panelen zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, corrosie en zelfs microscheuringen, wat resulteert in een opmerkelijk lage degradatiesnelheid van slechts 0,25% per jaar, vergeleken met het industriegemiddelde van 0,7%.

SunPower doet nog iets bijzonders. Ze zijn één van de weinige bedrijven die niet alleen de zonnepanelen zelf maken, maar ook de software en de batterijen om de stroom op te slaan. Doordat ze alles zelf doen, kunnen ze heel goed controleren of alles goed werkt. Zo kunnen ze complete systemen aanbieden die perfect op elkaar zijn afgestemd.

SunPower doet meer dan alleen goede zonnepanelen maken. Ze willen ook dat hun producten goed zijn voor het milieu. Hun doel is om in 2025 zonnepanelen te maken die helemaal kunnen worden hergebruikt. SunPower heeft ook een speciaal certificaat gekregen omdat ze zo goed nadenken over duurzaamheid.

SunPower zonnepanelen zijn wel duurder dan andere. Maar ze zijn ook heel goed, gaan lang mee en hebben een lange garantie.

Als je weinig ruimte op je dak hebt of als je alleen het beste wilt, dan zijn SunPower zonnepanelen een goede keuze. Maar kijk wel goed of je de hoge prijs ervoor over hebt. Er zijn andere goede zonnepanelen die minder kosten.

2. LG Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐⭐Zeer hoge efficiëntie tot wel 22,1%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐Robuust en weerbestendig ontwerp
Garantie⭐⭐⭐⭐⭐25 jaar product- én prestatiegarantie
Prijs⭐⭐⭐Premium prijssegment

LG, dat je vast wel kent van de tv’s en wasmachines, maakt ook zonnepanelen. Ze doen veel onderzoek om de beste zonnepanelen te maken en dat is te zien. Hun zonnepanelen zijn echt topkwaliteit en kunnen zich meten met de allerbeste.

Wat vooral opvalt aan de zonnepanelen van LG is dat ze heel efficiënt zijn. Dat betekent dat ze veel zonlicht omzetten in stroom. Hun nieuwste serie, de NeON R, haalt zelfs een rendement van 22,1%. Dat is echt heel hoog en komt door slimme technieken die ze gebruiken. Zo hebben ze speciale cellen die de weerstand verminderen, waardoor er meer stroom wordt opgewekt.

LG zonnepanelen staan bekend om hun stevigheid. Ze kunnen tegen een stootje, of het nu gaat om dikke pakken sneeuw, harde wind of zelfs de zilte lucht aan zee. Dus ook als het weer niet altijd even goed is, kun je op deze panelen vertrouwen. Wat ook fijn is, is dat ze heel lang meegaan. Ze verliezen maar heel weinig vermogen per jaar, dus je hebt er jarenlang plezier van.

LG geeft ook een hele goede garantie op hun panelen. Wel 25 jaar lang! Dat is echt top en laat zien dat ze zelf ook geloven in de kwaliteit van hun product.

En niet onbelangrijk: de zonnepanelen van LG zien er ook nog eens mooi uit. Ze hebben bijvoorbeeld een serie die helemaal zwart is en heel strak staat op je dak.

Net als de zonnepanelen van SunPower zijn die van LG niet de goedkoopste. Maar voor die prijs krijg je wel heel veel kwaliteit. Ze zijn efficiënt, gaan lang mee en je krijgt een goede garantie. Dus als je het beste van het beste wilt, is LG zeker een merk om te overwegen.

3. REC Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Hoge efficiëntie tot 21,7%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐Uitstekende prestaties, ook onder zware omstandigheden
Garantie⭐⭐⭐⭐20-25 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐Prijs in het midden- tot hogere segment

REC Solar, een bedrijf uit Noorwegen dat zijn zonnepanelen in Singapore maakt, heeft een goede naam opgebouwd in de wereld van zonne-energie. Ze zijn bekend om hun slimme technieken en goede producten.

Wat REC Solar bijzonder maakt, is dat ze in hun nieuwste zonnepanelen de cellen in tweeën delen. Dit noemen ze half-cut cell technologie. Hierdoor werken de panelen beter, ook als er een beetje schaduw op valt.

Hun nieuwste zonnepanelen, de Alpha-serie, halen zelfs een rendement van 21,7%. Dat is echt heel hoog en betekent dat ze heel veel zonlicht omzetten in stroom.

REC Solar maakt zonnepanelen die lang meegaan. Ze gebruiken speciale technieken om de zonnecellen te verbinden, waardoor ze minder snel slijten. Ook zijn de panelen zo gemaakt dat ze tegen extreme weersomstandigheden kunnen, zoals harde wind en veel sneeuw. Dus ook als het weer wat minder is, blijven ze gewoon goed werken. Dit maakt ze heel geschikt voor plekken waar het weer nogal kan wisselen.

REC Solar geeft ook een goede garantie op hun zonnepanelen. Voor hun beste panelen krijg je zelfs 25 jaar garantie op het product zelf, hoe goed het werkt én op de installatie. Dat is een van de beste garanties die je kunt krijgen en laat zien dat ze vertrouwen hebben in hun producten.

REC Solar vindt het milieu ook belangrijk. In hun fabriek in Singapore gebruiken ze moderne technieken om zo min mogelijk schade aan te richten aan het milieu. Ze willen in de toekomst nog minder CO2 uitstoten.

Zonnepanelen van REC Solar zijn niet de allergoedkoopste, maar wel goedkoper dan topmerken zoals SunPower en LG. Toch krijg je voor je geld heel veel kwaliteit. Ze doen vaak niet onder voor duurdere merken.

4. Panasonic

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Hoge efficiëntie tot 21,2%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐Uitstekende temperatuurbestendigheid en minimale vermogensafname
Garantie⭐⭐⭐⭐⭐25 jaar product- én prestatiegarantie
Prijs⭐⭐⭐Premium prijssegment

Panasonic, een bekend merk voor elektronica zoals televisies, maakt ook zonnepanelen. Ze gebruiken een slimme techniek die HIT heet. Hierdoor zijn hun zonnepanelen heel goed en horen ze bij de beste.

De HIT-techniek van Panasonic combineert twee soorten materialen: monokristallijn en amorf silicium. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen veel zonlicht omzetten in stroom. De nieuwste modellen halen zelfs een rendement van 21,2%. Dat is heel hoog! Maar wat deze panelen echt bijzonder maakt, is dat ze ook goed werken als het heel warm is. De meeste zonnepanelen werken minder goed als het warm wordt, maar die van Panasonic blijven ook dan veel stroom leveren.

Panasonic zonnepanelen gaan heel lang mee. Ze verliezen maar heel weinig vermogen over de jaren. Na 25 jaar doen ze nog steeds 90,76% van hun werk, terwijl dat bij andere zonnepanelen maar 80% is. Dat betekent dat je er heel lang plezier van hebt.

Panasonic geeft ook een goede garantie op hun zonnepanelen, wel 25 jaar!

Panasonic is altijd bezig om hun zonnepanelen te verbeteren. Ze doen veel onderzoek en bedenken nieuwe technieken. Zo hebben ze nu de EverVolt-serie, waarbij de zonnepanelen samenwerken met een batterij om stroom op te slaan. Zo kun je ook stroom gebruiken als de zon niet schijnt.

Panasonic zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar je krijgt wel heel goede kwaliteit. Als je goede zonnepanelen zoekt die lang meegaan en veel stroom leveren, dan is Panasonic een goede keuze.

Vooral als je in een warm gebied woont of weinig ruimte op je dak hebt, zijn deze panelen heel geschikt.

5. Jinko Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Goede efficiëntie tot 21,33%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐Robuust ontwerp, goed bestand tegen PID
Garantie⭐⭐⭐⭐12 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐⭐Uiterst concurrerende prijzen

Jinko Solar is een Chinees bedrijf dat in korte tijd een van de grootste spelers is geworden op de markt van zonnepanelen. Ze maken goede zonnepanelen die niet duur zijn.

Jinko Solar heeft heel veel verschillende zonnepanelen. Hun nieuwste serie, de Tiger Pro, is bijvoorbeeld heel goed. Ze gebruiken daar grotere cellen en een speciale techniek om de panelen nog beter te laten werken. Daardoor halen ze een rendement van wel 21,33%, net zo goed als veel duurdere merken.

Jinko Solar is altijd bezig om hun zonnepanelen te verbeteren en nieuwe dingen te bedenken. Ze geven elk jaar veel geld uit aan onderzoek.

Hun Tiling Ribbon-techniek is bijvoorbeeld heel slim bedacht. Hierdoor zit er minder ruimte tussen de cellen, waardoor de panelen meer stroom opwekken en er ook nog eens mooier uitzien. Jinko Solar controleert ook heel streng of de zonnepanelen goed zijn. Ze doen zelfs meer testen dan eigenlijk nodig is, zoals testen of de panelen goed werken als het slecht weer is.

Jinko Solar vindt het milieu belangrijk. Ze willen graag dat hun fabrieken helemaal op groene stroom draaien. Ook letten ze goed op dat ze bij het maken van de zonnepanelen zo min mogelijk het milieu vervuilen.

De garantie op Jinko Solar zonnepanelen is 12 jaar, dat is iets korter dan bij sommige andere merken. Maar ze geven wel 25 jaar garantie op hoeveel stroom de panelen leveren. En omdat ze niet zo duur zijn, zijn ze heel geschikt voor grote projecten en voor mensen die niet te veel geld willen uitgeven.

Het grootste voordeel van Jinko Solar is dat je veel waar voor je geld krijgt. Hun zonnepanelen zijn bijna net zo goed als veel duurdere panelen, maar kosten veel minder. Daardoor zijn ze heel populair. Alleen kennen sommige mensen het merk misschien niet zo goed, omdat het een Chinees merk is.

6. Canadian Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Goede efficiëntie tot 21,4%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐Robuust ontwerp, geschikt voor diverse klimaten
Garantie⭐⭐⭐⭐12 jaar productgarantie, 25-30 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐⭐Uiterst concurrerende prijzen

Canadian Solar is niet alleen actief in Canada, maar over de hele wereld. Ze maken goede zonnepanelen die niet te duur zijn.

Hun nieuwste zonnepanelen, de HiKu-serie, zijn heel goed. Ze gebruiken slimme technieken om zoveel mogelijk zonlicht om te zetten in stroom. Sommige van deze panelen halen wel 21,4% rendement. Dat is net zo goed als veel duurdere merken.

De zonnepanelen van Canadian Solar kunnen ook goed tegen slecht weer. Ze worden getest om te kijken of ze tegen extreme hitte, zout, ammoniak en zandstormen kunnen. Daardoor zijn ze heel geschikt voor plekken met moeilijk weer, zoals aan de kust of in de woestijn. Ze blijven ook goed werken als het heel warm is.

Canadian Solar doet bijna alles zelf bij het maken van zonnepanelen. Dat maakt de panelen niet te duur en ze kunnen zelf goed controleren of alles goed gaat. Ze kunnen ook snel nieuwe dingen bedenken en uitproberen.

Canadian Solar heeft ook een systeem bedacht om stroom op te slaan. Dit heet de EP Cube en werkt samen met hun zonnepanelen. Zo heb je ook stroom als de zon niet schijnt.

Op de zonnepanelen van Canadian Solar zit een garantie van 12 jaar. Op hoeveel stroom ze leveren krijg je 25 tot 30 jaar garantie, afhankelijk van het soort paneel. Dat is niet zo lang als bij sommige andere merken, maar wel prima voor de prijs die je betaalt.

Het grootste voordeel van Canadian Solar is dat je veel waar voor je geld krijgt. Hun zonnepanelen zijn bijna net zo goed als duurdere merken, maar kosten veel minder. Daardoor zijn ze heel populair bij mensen thuis en bij bedrijven. Ze zijn niet de allerbeste, maar wel heel goed voor de prijs.

7. LONGi Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐⭐Uitstekende efficiëntie tot wel 22,2%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐Robuust ontwerp met minimale vermogensafname
Garantie⭐⭐⭐⭐12 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐Concurrerend geprijsd voor hoogefficiënte zonnepanelen

LONGi Solar is een echte pionier in de wereld van zonnepanelen. Ze zijn niet alleen een van de grootste producenten, maar ook de absolute koploper als het gaat om monokristallijne zonnecellen.

Dit zijn de meest efficiënte cellen die er zijn, en LONGi maakt ze van begin tot eind zelf. Dit geeft ze volledige controle over de kwaliteit en zorgt ervoor dat ze altijd voorop lopen met de nieuwste technologieën.

Een van hun paradepaardjes is de Hi-MO-serie. Deze panelen zijn niet alleen super efficiënt, maar ook nog eens heel krachtig dankzij het gebruik van extra grote cellen. Hierdoor heb je minder panelen nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

LONGi is namelijk ook heel bewust bezig met duurzaamheid. Ze investeren volop in groene energie en hebben zelfs beloofd om binnen een paar jaar volledig op hernieuwbare energie te draaien. En dat is nog niet alles: ze steken ook veel geld in onderzoek naar nog betere zonnecellen, zoals de veelbelovende heterojunctie-technologie.

LLONGi is een topspeler in de zonne-energiemarkt. Hun panelen zijn niet de goedkoopste, maar ze leveren wel absolute topprestaties en gaan ook nog eens extra lang mee. Een uitstekende keuze dus als je serieus werk wilt maken van zonne-energie!

8. Trina Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Hoge efficiëntie tot 21,9%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐Robuust ontwerp, geschikt voor diverse klimaten
Garantie⭐⭐⭐⭐12-15 jaar productgarantie, 25-30 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐Concurrerend geprijsd voor kwaliteitsproducten

Trina Solar is een grote naam in de zonne-energie wereld. Ze zijn er al sinds 1997, dus ze hebben heel wat ervaring. Wat Trina Solar speciaal maakt, is dat ze veel verschillende soorten zonnepanelen maken. Of je nu een paar panelen voor op je dak wilt, of een enorm zonnepark aanlegt, Trina Solar heeft iets passends.

Een van de dingen waar Trina Solar echt goed in is, zijn zonnepanelen die aan twee kanten licht opvangen. Dat klinkt misschien gek, maar het is slim bedacht. Deze panelen vangen niet alleen zonlicht van boven, maar ook van onder.

Trina Solar is ook een echte techneut. Ze gebruiken de nieuwste technologieën om hun panelen zo efficiënt mogelijk te maken. Daardoor zetten hun panelen een ongewoon groot deel van het zonlicht om in elektriciteit. En dat is natuurlijk precies wat je wilt!

Een ander tof ding aan Trina Solar is dat ze slimme fabrieken hebben. Ze gebruiken robots en computers om de panelen te maken. Daardoor zijn de panelen altijd van dezelfde hoge kwaliteit. En omdat ze zo slim produceren, kunnen ze ook snel nieuwe dingen bedenken en maken.

Trina Solar geeft ook veel om het milieu. Ze kijken niet alleen naar hoe goed hun panelen werken, maar ook naar hoe ze gemaakt worden en wat ermee gebeurt als ze oud zijn. Ze willen dat alles zo duurzaam mogelijk is.

Als je zonnepanelen van Trina Solar koopt, krijg je ook een goede garantie. Mocht er iets misgaan met de panelen, dan zijn ze goed verzekerd. En omdat Trina Solar hun panelen heel streng test, is de kans dat er iets misgaat gelukkig heel klein.

Trina Solar heeft veel ervaring, maken allerlei soorten panelen, gebruiken de nieuwste technologie en zijn ook nog eens goed voor het milieu. En dat allemaal voor een redelijke prijs.

9. Q CELLS

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Hoge efficiëntie tot 21,4%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐Uitstekende prestaties, ook onder zware omstandigheden
Garantie⭐⭐⭐⭐⭐12-25 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐Gemiddelde prijs voor premium kwaliteit

Q CELLS combineert Duitse degelijkheid met Koreaanse innovatie, waardoor hun zonnepanelen zowel kwalitatief hoogstaand als modern zijn.

Een van hun belangrijkste innovaties is de Q.ANTUM technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de zonnecellen meer licht opvangen en dus meer energie produceren. Zelfs bij minder zonlicht of hoge temperaturen blijven de panelen goed werken, wat ze geschikt maakt voor allerlei klimaten.

Q CELLS panelen gaan ook langer mee dan veel andere panelen. Ze hebben speciale technologieën die ervoor zorgen dat de panelen hun vermogen behouden, zelfs na jarenlang gebruik.

Naast zonnepanelen biedt Q CELLS ook complete energieoplossingen aan, zoals omvormers, batterijen en slimme systemen om je energieverbruik te regelen. Met het Q.HOME systeem kun je bijvoorbeeld precies zien hoeveel energie je opwekt en verbruikt.

Q CELLS is ook erg bezig met duurzaamheid. Ze proberen hun productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk te maken en gebruiken zelf ook veel groene energie.

De garanties die Q CELLS geeft, zijn erg goed. Op sommige panelen krijg je wel 25 jaar garantie, wat veel langer is dan bij andere merken. Ze garanderen ook dat de panelen na 25 jaar nog steeds het grootste deel van hun vermogen leveren.

Q CELLS blijft ook innoveren. Hun nieuwste technologie, Q.ANTUM DUO Z, zorgt voor nog efficiëntere panelen. Hierdoor kunnen ze concurreren met de beste merken op de markt.

Q CELLS panelen zijn niet de goedkoopste, maar ze bieden wel veel waar voor hun geld. Ze zijn van hoge kwaliteit, presteren goed en hebben lange garanties. Als je op zoek bent naar goede zonnepanelen voor een redelijke prijs, dan is Q CELLS zeker het overwegen waard.

10. JA Solar

KenmerkRatingToelichting
Efficiëntie⭐⭐⭐⭐Goede efficiëntie tot 21,3%
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐Betrouwbare en solide prestaties
Garantie⭐⭐⭐⭐12 jaar productgarantie, 25 jaar vermogensgarantie
Prijs⭐⭐⭐⭐⭐Uiterst concurrerende prijzen

JA Solar is een grote naam in de wereld van zonnepanelen. Ze bestaan sinds 2005 en maken zonnepanelen die zich meten met de beste, maar dan zonder het hoge prijskaartje.

Hun geheim? PERC-technologie. Hierdoor halen hun panelen meer energie uit zonlicht dan veel andere. Ze waren één van de eersten die deze technologie op grote schaal toepasten en dat merk je aan de kwaliteit.

Ze bieden niet één, maar allerlei soorten panelen aan. Of je nu een standaard paneel zoekt of juist een hightech exemplaar, ze hebben het. Ze hebben zelfs een speciale serie, de DeepBlue 3.0, met panelen die extra veel energie opwekken.

Kwaliteit staat bij JA Solar hoog in het vaandel. Ze hebben flink geïnvesteerd in machines om de panelen te maken en te testen. Zo weet je zeker dat je een goed product krijgt. Ze doen zelfs extra tests die andere fabrikanten niet doen, zoals controleren of de panelen bestand zijn tegen vocht en extreme weersomstandigheden.

Ook het milieu is belangrijk voor ze. Ze proberen zo min mogelijk water te gebruiken bij de productie en recyclen hun afval. Ze werken er zelfs aan om de panelen aan het einde van hun levensduur makkelijker te recyclen.

Op de panelen krijg je 12 jaar garantie en ze garanderen dat ze 25 jaar lang goed blijven werken. Dit is standaard in de markt, hoewel sommige duurdere merken langere garanties bieden. Maar omdat de panelen van JA Solar zo goed gemaakt zijn, gaan ze vaak veel langer mee dan die 25 jaar.

Ze blijven hun panelen verbeteren. Ze hebben een eigen onderzoekscentrum en werken samen met grote universiteiten. Dat heeft al veel nieuwe ontdekkingen opgeleverd en maakt hun panelen zo goed.

Het grootste voordeel van JA Solar is de prijs-kwaliteitverhouding. Hun panelen zijn net zo goed als veel duurdere merken, maar kosten aanzienlijk minder. Daarom zijn ze populair bij zowel grote bedrijven als particulieren.

Als je goede zonnepanelen zoekt voor een redelijke prijs, is JA Solar een uitstekende keuze. Ze bieden slimme technologie, hoge kwaliteit en een scherpe prijs. Er zijn misschien panelen die nét iets beter zijn, maar dan betaal je ook veel meer. JA Solar is gewoon een hele goede deal.

Wil je meer leren over de verschillende merken? Lees dan vooral ook deze blog over de beste merken voor zonnepanelen.

Westerse vs. Aziatische zonnepaneel merken

Als je zonnepanelen wilt kopen, kom je al snel voor de keuze: ga ik voor een Westers of een Aziatisch merk? Beide hebben zo hun eigen sterke en zwakke punten, dus de beste keuze hangt echt af van wat jij belangrijk vindt.

Westerse merken zoals SunPower, LG en Panasonic zijn vaak bekende namen. Mensen vertrouwen ze en ze hebben een goede reputatie. Dat komt omdat ze veel investeren in het ontwikkelen van de nieuwste technologieën, waardoor hun panelen heel efficiënt zijn. Ze geven ook vaak lange garanties, wat een veilig gevoel geeft. En ze staan bekend om hun strenge kwaliteitscontroles, dus je weet zeker dat je een goed product krijgt.

Maar dat heeft wel een keerzijde: ze zijn vaak duurder dan Aziatische panelen. En omdat ze niet zoveel fabrieken hebben, kan het soms wat langer duren voordat je de panelen geleverd krijgt, vooral als je er veel nodig hebt.

Aziatische merken zoals Jinko Solar, LONGi en JA Solar zijn meestal een stuk goedkoper. Dat komt omdat ze op veel grotere schaal produceren en de lonen in Azië lager zijn. Ze kunnen ook snel nieuwe technologieën toepassen, dus ze lopen vaak voorop in de ontwikkeling. En hoewel ze soms wat minder bekend zijn, bieden ze vaak een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Maar er zijn ook nadelen. Sommige mensen vinden het prettiger om een bekend merk te kopen, omdat ze denken dat dat betrouwbaarder is. En Aziatische merken geven gemiddeld wat kortere garanties dan de bekende Westerse merken. Soms denken mensen ook dat Aziatische producten minder goed zijn, maar dat is vaak niet terecht.

Welke keuze past bij jou?

Dat hangt er dus helemaal vanaf wat jij belangrijk vindt:

 • Budget: Als je niet te veel wilt uitgeven, zijn Aziatische merken een goede optie. Je krijgt dan veel waar voor je geld.
 • Nieuwste technologie: Wil je de meest geavanceerde panelen met de hoogste opbrengst? Dan zijn Westerse merken of de topmerken uit Azië interessant.
 • Lange garantie: Als je graag zekerheid wilt voor de lange termijn, zijn Westerse merken met hun lange garanties aantrekkelijk.
 • Grote projecten: Heb je heel veel panelen nodig? Dan zijn Aziatische merken vaak een goede keuze, omdat ze snel kunnen leveren.

Uiteindelijk maken zowel goede Westerse als Aziatische merken prima zonnepanelen. Het verschil in kwaliteit is vaak niet zo groot. Kies dus vooral wat bij jou past: wat vind je belangrijk en hoeveel wil je uitgeven? Als je daar goed over nadenkt, vind je vast panelen waar je heel blij mee bent.

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Het kiezen van de beste zonnepanelen is niet zo eenvoudig. Er is niet één soort zonnepaneel dat voor iedereen geschikt is. Verschillende dingen spelen een rol bij het kiezen van het juiste merk en type. Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten waar je op moet letten.

Belangrijke punten bij het vergelijken van zonnepanelen

Vermogen (Wattpiek):

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven met Wattpiek (Wp). Hoe hoger het Wp, hoe meer stroom het paneel kan maken als de zon erop schijnt.

Tegenwoordig zie je meestal zonnepanelen met een vermogen tussen de 250 en 400 Wp. Maar er zijn ook extra krachtige panelen die wel meer dan 400 Wp kunnen leveren. Die zijn vaak wel duurder.

Rendement (Efficiëntie):

Het rendement, of de efficiëntie, vertelt je hoe goed het paneel is in het omzetten van zonlicht in stroom. Een hoger rendement betekent dat het paneel meer stroom maakt met dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Als je maar een klein dak hebt, zijn panelen met een hoog rendement handig. Dan kun je toch veel stroom opwekken, ook al heb je maar een paar panelen. De allerbeste panelen halen een rendement van meer dan 22%, maar de meeste panelen zitten tussen de 15 en 20%.

Temperatuurcoëfficiënt

Zonnepanelen werken het best bij een aangename temperatuur, maar in de zomer kan het flink heet worden op je dak. En wist je dat zonnepanelen dan minder goed werken? Hoeveel minder, dat wordt aangegeven met de temperatuurcoëfficiënt. Dit getalletje geeft aan hoeveel procent de opbrengst van je zonnepaneel afneemt als de temperatuur één graad stijgt.

Stel, je zonnepaneel heeft een temperatuurcoëfficiënt van -0,4%. Als het 25 graden is en je paneel levert normaal 400 Watt op, dan zal het bij 26 graden nog maar 398,4 Watt opleveren. Bij 30 graden is dat zelfs nog maar 392 Watt.

Je wilt dus een zonnepaneel met een zo laag mogelijke temperatuurcoëfficiënt. Meestal ligt die tussen de -0,3% en -0,5%. Hoe dichter bij de -0,3%, hoe beter je paneel tegen de warmte kan.

Vermogenstolerantie

Zonnepanelen worden gemaakt in fabrieken, en net als bij andere producten kan er een klein verschil zitten tussen wat er beloofd wordt en wat je daadwerkelijk krijgt. Bij zonnepanelen gaat het dan om het vermogen, dus hoeveel stroom ze kunnen opwekken.

De vermogenstolerantie geeft aan hoeveel het vermogen van jouw specifieke zonnepaneel mag afwijken van wat de fabrikant belooft. Meestal wordt dit aangegeven met twee getallen, bijvoorbeeld +5%/-0%. Dit betekent dat jouw paneel tot 5% meer vermogen mág leveren dan beloofd, maar niet minder.

Een positieve vermogenstolerantie is dus altijd mooi meegenomen. Het betekent dat je misschien wel meer stroom krijgt dan je had verwacht!

Garantievoorwaarden (Product, Vermogen, Installatie)

Bij het kiezen van zonnepanelen is de garantie een belangrijk onderdeel. Het geeft je rust, wetende dat je investering beschermd is tegen mogelijke problemen. Maar wat betekenen al die garanties nu precies?

Twee soorten garanties: Product en Vermogen

Er zijn over het algemeen twee soorten garanties waar je op moet letten:

 1. Productgarantie: Deze dekt defecten in het materiaal of de fabricage van de zonnepanelen zelf. Mocht er iets misgaan met de panelen binnen de garantieperiode (meestal 10-12 jaar), dan worden ze gerepareerd of vervangen.
 2. Vermogensgarantie: Deze garantie is gericht op de prestaties van de zonnepanelen over een langere periode. Zonnepanelen verliezen in de loop der jaren geleidelijk een beetje vermogen. De vermogensgarantie geeft aan hoeveel vermogen de panelen na een bepaalde tijd nog moeten leveren (bijvoorbeeld 80% na 25 jaar).

Merk reputatie

Naast de garanties is de reputatie van het merk ook belangrijk. Merken met een goede reputatie (vaak Tier 1 fabrikanten genoemd) hebben doorgaans een bewezen staat van dienst in het leveren van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen.

Ze investeren veel in onderzoek en ontwikkeling en hebben een solide financiële basis, wat betekent dat ze er waarschijnlijk zullen zijn om hun garanties na te komen.

Prijs-Kwaliteitverhouding

We willen allemaal graag geld besparen, en bij een grote aankoop zoals zonnepanelen is het verleidelijk om te kijken naar de goedkoopste optie. Maar het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs. Goedkopere zonnepanelen kunnen op de korte termijn aantrekkelijk lijken, maar ze zijn niet altijd de beste investering op de lange termijn.

Verschillende situaties, verschillende behoeften

Rijtjeswoning met beperkte ruimte

Als je een rijtjeswoning hebt met beperkte dakruimte, zijn hoogefficiënte panelen waarschijnlijk je beste keuze. Merken als SunPower en LG staan bekend om hun panelen met hoge efficiëntie, waardoor je meer energie kunt opwekken met minder panelen.

Ruime woning met groot dakoppervlak

Voor een grote woning met veel dakruimte kun je overwegen om voor panelen met een lagere efficiëntie maar een betere prijs-kwaliteitverhouding te kiezen. Merken als Jinko Solar of Canadian Solar bieden vaak goede opties in dit segment.

Je kunt dan meer panelen installeren om hetzelfde of een hoger totaal vermogen te bereiken.

Bedrijven met specifieke energie-eisen

Voor bedrijven zijn er vaak specifieke overwegingen, zoals het maximaliseren van de energieopbrengst per vierkante meter dakoppervlak, of het voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria.

In deze gevallen kunnen geavanceerde technologieën zoals bifaciale panelen of panelen met half-cut cellen interessant zijn. Merken als LONGi Solar en Trina Solar zijn voorlopers in deze technologieën.

Nieuwste trends van zonnepanelen merken

De zonne-energie industrie is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe technologieën en innovaties die regelmatig op de markt komen. Hier zijn enkele van de meest opwindende trends in zonnepanelen technologie:

Hoog rendement zonnepanelen

De efficiëntie van zonnepanelen blijft gestaag toenemen. Terwijl de gemiddelde efficiëntie van zonnepanelen enkele jaren geleden nog rond de 15-17% lag, zijn er nu commercieel verkrijgbare panelen met efficiënties van meer dan 22%.

Deze toename in efficiëntie wordt gedreven door verschillende technologische verbeteringen:

 • PERC-technologie: Passivated Emitter and Rear Cell (PERC) technologie voegt een extra reflecterende laag aan de achterkant van de zonnecel toe, waardoor meer licht kan worden geabsorbeerd.
 • Multi-busbar design: Door meer busbars (de metalen strips die elektriciteit geleiden) toe te voegen, wordt de stroom efficiënter verzameld, wat resulteert in hogere efficiëntie.
 • Heterojunctie technologie (HJT): Deze combineert de voordelen van kristallijn silicium en dunne-film technologieën, wat resulteert in zeer efficiënte cellen.

Merken als SunPower, LG en LONGi zijn koplopers in het produceren van deze hoogefficiënte panelen.

Bifaciale Zonnepanelen

Bifaciale zonnepanelen kunnen zonlicht opvangen aan beide zijden van het paneel. Dit maakt ze bijzonder effectief in situaties waar er veel gereflecteerd licht is, zoals op witte daken of in sneeuwrijke gebieden. Afhankelijk van de installatie en omgevingsfactoren kunnen bifaciale panelen tot 30% meer energie opwekken dan traditionele monofaciale panelen.

Trina Solar, LONGi, en Canadian Solar zijn enkele van de merken die voorop lopen in de ontwikkeling en productie van bifaciale panelen.

Andere Innovaties

 • Half-cut cellen: Door zonnecellen in tweeën te snijden, wordt de interne weerstand verminderd en de efficiëntie verhoogd. Bovendien presteren half-cut cellen beter in gedeeltelijk beschaduwde omstandigheden.
 • Grotere wafers: De industrie beweegt zich naar grotere waferformaten (166mm, 182mm, en zelfs 210mm), wat resulteert in panelen met hogere vermogens.
 • Dunne-film technologieën: Hoewel minder efficiënt dan kristallijn silicium, bieden dunne-film panelen voordelen in termen van flexibiliteit en prestaties bij hoge temperaturen.
 • Tandem zonnecellen: Door verschillende materialen te combineren, kunnen tandem zonnecellen theoretisch efficiënties bereiken die ver boven de 30% liggen.
 • Transparante zonnecellen: Deze technologie, nog in ontwikkeling, zou kunnen leiden tot zonnepanelen die geïntegreerd kunnen worden in ramen.

Veelgestelde Vragen over Zonnepanelen Merken

Wat betekent de Tier ranking bij zonnepanelen?

De Tier ranking is een classificatiesysteem voor zonnepaneelfabrikanten, gebaseerd op factoren zoals financiële stabiliteit, investeringen in R&D, en productkwaliteit. Tier 1 fabrikanten worden algemeen beschouwd als de meest betrouwbare en financieel stabiele bedrijven in de industrie.

Zijn Chinese zonnepanelen van goede kwaliteit?

Ja, veel Chinese zonnepanelen zijn van uitstekende kwaliteit. Merken als LONGi, Jinko Solar, en Trina Solar behoren tot de top van de mondiale zonne-energie industrie en produceren hoogwaardige, efficiënte panelen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor gerenommeerde merken en niet uitsluitend op prijs te selecteren.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25-30 jaar of meer. Fabrikanten geven vaak een vermogensgarantie van 25 jaar, wat betekent dat de panelen na deze periode nog steeds 80-85% van hun oorspronkelijke vermogen leveren.

Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne panelen zijn gemaakt van een enkel kristal silicium en zijn over het algemeen efficiënter, maar ook duurder.

Polykristallijne panelen zijn gemaakt van meerdere siliciumkristallen en zijn minder efficiënt, maar goedkoper. Tegenwoordig domineert monokristallijn de markt vanwege de dalende productiekosten en hogere efficiëntie.

Zijn duurdere zonnepanelen de investering waard?

Dit hangt af van je specifieke situatie. Duurdere panelen bieden vaak hogere efficiëntie en betere garanties, wat op lange termijn kosteneffectief kan zijn, vooral als je beperkte dakruimte hebt. Voor grotere installaties kunnen goedkopere panelen echter een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden. Otovo Nederland is een marktplaats voor zonnepanelen. Je hebt de mogelijkheid zonnepanelen te huren of te kopen.

Welk zonnepanelen merk moet ik kopen?

Het kiezen van de juiste zonnepanelen merk is een belangrijke beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder je budget, de beschikbare dakruimte, je energiebehoefte, en je lange termijn doelstellingen. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het maken van de beste keuze:

 • Voor maximale efficiëntie en prestaties: Als je de hoogste opbrengst wilt uit een beperkte ruimte en budget is geen probleem, overweeg dan premium merken zoals SunPower, LG, of REC Solar.
 • Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding: Merken als LONGi, Jinko Solar, en Canadian Solar bieden uitstekende prestaties tegen concurrerende prijzen.
 • Voor uitgebreide garanties: Kijk naar merken als SunPower, LG, en Q CELLS, die vaak langere en meer uitgebreide garanties bieden.
 • Voor grote installaties: Aziatische merken zoals Jinko Solar, Trina Solar, en JA Solar bieden goede kwaliteit tegen zeer concurrerende prijzen, wat ze ideaal maakt voor grootschalige projecten.
 • Voor geavanceerde technologie: Merken als SunPower, LG, en LONGi zijn vaak voorlopers in het implementeren van de nieuwste innovaties.

Onthoud dat het belangrijk is om niet alleen naar de zonnepanelen zelf te kijken, maar ook naar de complete installatie, inclusief de omvormer en het montagesysteem. Een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem met panelen van middelmatige kwaliteit kan beter presteren dan een slecht geïnstalleerd systeem met top-of-the-line panelen.

Overweeg ook de reputatie en ervaring van de installateur. Een betrouwbare installateur kan je helpen bij het kiezen van de juiste panelen voor jouw situatie en zorgen voor een correcte installatie, wat mee speelt bij de langetermijnprestaties van je systeem.

Tot slot, hoewel deze gids je een goed overzicht geeft van de beste zonnepanelen merken van 2024, ontwikkelt de technologie zich snel. Het is altijd een goed idee om de meest recente informatie te raadplegen en, indien mogelijk, meerdere offertes aan te vragen voordat je een beslissing neemt.

Ongeacht welk merk je kiest, is de overstap naar zonne-energie een positieve stap richting een duurzamere toekomst en potentiële langetermijnbesparingen op je energierekening. Met de juiste keuze en installatie kun je jarenlang genieten van schone, hernieuwbare energie!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!