Tuinieren

Kalk voor aardappelen: wel of niet nodig?

Kalk voor aardappelen: wel of niet nodig? 1
Geschreven door Koen Duindam

Wil je graag een goede oogst van aardappelen, maar weet je niet zeker of je kalk moeten toevoegen. In dit artikel ga ik uitgebreid in op de vraag: Hebben aardappelen kalk nodig?

Hebben aardappelen kalk nodig?

Ja, aardappelen hebben kalk nodig om goed te groeien. Kalk helpt om de pH-waarde van de grond te verhogen, wat de groei van aardappelen bevordert. Maar het is wel belangrijk om te weten hoeveel kalk je moet geven en wanneer zodat de aardappelen gezond blijven.

Waarom hebben aardappelen kalk nodig?

Aardappelen hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Een van de belangrijkste elementen voor de groei van aardappelen is kalk. Het is belangrijk om te weten of je aardappelen kalk nodig hebben omdat dit kan bepalen hoeveel meststoffen je moet geven en wanneer je deze moet geven. Door te weten of aardappelen kalk nodig hebben kun je ervoor zorgen dat je aardappelen gezond zijn.

Aardappelen en kalk: hoe zit het precies?

Kalk is een soort meststof die wordt gebruikt om de pH-waarde van de grond te verhogen. Aardappelen groeien het beste in een grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 7.

Als de grond te zuur is, kan dit leiden tot problemen met de groei van aardappelen. Dit is waar kalk om de hoek komt kijken. Kalk helpt de pH-waarde van de grond te verhogen, waardoor aardappelen beter kunnen groeien.

Het is echter belangrijk om te weten dat aardappelen geen grote hoeveelheden kalk nodig hebben. Te veel kalk kan ook problemen veroorzaken.

Hoe bepaal je of je aardappelen kalk moet geven?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of je aardappelen kalk nodig hebben. De eerste manier is door een grondtest te doen. Hiermee kun je de pH-waarde van je grond bepalen en zien of deze binnen het juiste bereik ligt. Als de grond te zuur is, dan is het waarschijnlijk dat je aardappelen kalk nodig hebben.

Een andere manier om te bepalen of je aardappelen kalk nodig hebben, is door naar de groei van je aardappelen te kijken. Als je aardappelen geel worden en kleiner worden, kan dit een teken zijn van een te zure grond en kan kalk nodig zijn. Ook als je aardappelen niet goed groeien of niet veel knollen produceren, kan dit een teken zijn dat ze kalk nodig hebben.

Hoe kun je kalk toedienen aan aardappelen?

Er zijn een aantal manieren om kalk toe te dienen aan aardappelen. Een van de makkelijkste methodes is door kalk te strooien op de grond rondom de aardappelen.

Een andere manier om kalk toe te dienen aan aardappelen, is door het te mengen met andere meststoffen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten welke meststoffen goed samengaan met kalk.

Je kunt het ook inwerken in de grond. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kalk te gebruiken en te weten welke meststoffen goed samengaan met kalk.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

Plaats een leuke reactie!